Ze zijn er weer!

​De verse asperges! Elk jaar opnieuw kijken we allen uit naar het witte goud. Uit de volle grond, niet uit de serre of ingevlogen per vrachtvliegtuig. Niet alleen gezond en ecologisch, je kan er ook alle kanten mee op.

Geef ze extra smaak door ze sous-vide te garen. Pak een optimale marge op aspergegerechten door elk deel ervan te gebruiken. De schillen en eindjes verwerk je in een heerlijke aspergesoep. De kopjes zijn niet te versmaden in een delicate bereiding. Heb je ze al eens rauw verwerkt in een salade? Delicieus! Of verras je klant met een aspergedessert.

Bij ons kan je ze ook geschild kopen. We hebben AA-asperges, blauwkopjes, groene asperges in verschillende maten. In ons assortiment vind je ook passende wijnen en bieren waarmee je de aspergebeleving af maakt.

Asperge flavourmap

Het aspergeseizoen biedt volop mogelijkheden. Benieuwd welke smaken en producten goed samengaan met asperges? En wil je weten met welke bereidingen het witte goud het best tot zijn recht komt? Met onze uitgebreide flavourmap bieden we inspiratie. Download de flavourmap voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden.

Download de complete asperge flavourmap

Jammen met asperges

Hoe haal je het meeste uit het aspergeseizoen? Door je creativiteit de vrije loop te laten en samen te brainstormen over de allerbeste aspergecombinaties. 

Met asperges kun je je in elk segment onderscheiden en dat het hele seizoen door. Of je nu je gerechten bereidt in de keuken van een lunchroom, cateringbedrijf of restaurant. Inspiratie nodig? Laat je inspireren door deze recepturen.

 

 

Haal meer uit asperges

1. Zo controleer je de versheid
Hoe verser de asperge, hoe minder je hoeft te schillen. En hoe minder waste je hebt. Druk met je nagel erin om te voelen hoe vers ze zijn. Je kunt ze ook langs elkaar wrijven: hoe harder het piepende geluid, hoe verser ze zijn. Of knijp in de onderkant van de asperge, dan moet er vocht uitkomen. Tot slot kun je de versheid ook zien: als de kleur van de stengel wit zijn is en de kop stevig, dan is hij vers. 

2. Bewaar ze vochtig
Asperges bestaan voor ruim 90 procent uit water. Voorkom uitdroging door ze in een vochtige doek te wikkelen en koel te bewaren. De ideale temperatuur is tussen de 4 en 5 graden. 

3. Zo schil je ze gemakkelijk
Je kunt asperges veel gemakkelijker schillen als je ze van tevoren een half uur in koud water zet. Pak een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat je steeds een klein gedeelte opnieuw schilt. Op deze manier weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte een klein stukje van de onderkant af. Nu zijn ze klaar om te bereiden! 

4. Combineer met andere groenten
Cressen passen bijvoorbeeld uitstekend bij asperges. Zo heeft de Affilla Cress de zoete smaak van verse doperwten. In de Tahoon Cress proef je beukennoten en de frisse komijnsmaak van de culinaire topper Shiso Purple doet het altijd goed.

5. Gebruik zoveel mogelijk
Om meer marge te pakken op asperges, gebruik je de verschillende delen. Eigenlijk kun je alles wel gebruiken, Dunne of kromme delen kun je wokken met andere groenten of gebruiken in een salade. De achterkant, schillen en het kookvocht zijn een perfecte basis voor soep of saus. 

6. Serveer zo snel mogelijk
Asperges koelen snel af. Daarom is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk serveert, het liefst op warme borden. 

7. Houd de smaak subtiel
Laat de asperge de asperge. Het is een subtiel product, met niet te sterke karakters. Doe er daarom niet te veel kruiden, specerijen of suiker in. Het idee is dat je asperges blijft proeven. Een klein klontje roomboter en een beetje zout erbij is meer dan voldoende.