Bier smaakt heerlijk op een terras, maar vooral ook bij het juiste gerecht. Als je het goed aanpakt, versterken beide smaken elkaar. Laat je inspireren door deze voorbeelden.


Fit & Crispy

Graan
Complementaire graansmaken zijn in balans met hop met een lichte nasmaak. Graanproducten zoals rijst en polenta gaan daarom goed samen met een fris en crispy bier.

Combineer bijvoorbeeld een romige risotto met:

  • American Amber Lager
  • Bohemian Style Pilsner

Malt & Zoet

Bonen & groenten
Linzen, kikkererwten en groene bonen geven een rijke balans tussen zout en zuur. Daarom gaan bonen en groenten goed samen met malt en zoet bier.

Combineer bijvoorbeeld gegrilde heilbot en sperziebonen met:

  • English Style Brown Ale
  • German Style Hefeweizen

Fruitig & Pittig

Schelpdieren
Schelpdieren zoals kokkels, coquilles, kreeft en krab komen goed tot hun recht met een fruitig en pittig bier. Het bier brengt het zoutgehalte en de natuurlijke zoetheid naar voren terwijl ondertussen de mondbeleving wordt geneutraliseerd.

Combineer bijvoorbeeld mosselen met knoflook, peterselie en boter met:

  • Belgian Style Dubbel
  • German Style Hefeweizen

Zuur, scherp & hip

Rood vlees & knolgroenten
Knolgroenten als pastinaak en wortelen passen goed bij zuur, scherp en hip bier. Hetzelfde geldt voor rood vlees als biefstuk, runderhaas en lam. Combineren van de smaken brengt het hele palet aan smaken naar voren en voegt ook aardetonen toe.

Combineer bijvoorbeeld rib-eye en knolgroenten met:

  • American Brett
  • Belgian Style Flanders

Hoppig & bitter

Gevogelte & granen
Gevogelte en granen gaan goed samen met een hoppig en bitter bier. Van eend tot kwartel en quinoa en farro rijst. Deze combinatie benadrukt het geroosterde karakter (Maillardreactie) terwijl de vetlaag de bitterheid van hop neutraliseert.

Combineer bijvoorbeeld geroosterde kwartel en farrotto met:

  • American Pale Ale
  • American Brown Ale

Hoppig & Bitter of Donker & Geroosterd

Vetten
Voedsel vol vetten combineer je het het beste met hoppig en bitter of met donker en geroosterd bier. Het bier gaat dwars door alle sterke smaken heen en zorgt voor een complexe afdronk.

Combineer bijvoorbeeld cashewboter met rode peper gelei op toast met:

  • American Black Ale
  • English Style Brown

Donker & Geroosterd

Gegrilde groenten
Bij gegrilde groenten als wortelen, milde pepers, uien en champignons schenk je donker en geroosterd bier. De smakencombinatie geeft hartigheid weer en zorgt voor een balans tussen zachtheid en rijkdom.

Combineer bijvoorbeeld gevulde groene paprika en portobello met:

  • Irish Style Dry Stout
  • German Style Schwarzbier

Diverse bieren

Kaas
Als het om passende bieren gaat, kun je bij brie, Gouda, oude cheddar, blauwe kaas en mozzarella alle kanten op. Verschillende smaken kaas passen bij verschillende smaken bier. Het bier versterkt de natuurlijke smaken en textuur tijdens het snijden en reinigt het palet.

Combineer bijvoorbeeld brie en fruit met:

  • Belgian Style Tripel
  • English Style Pale Ale

Hoppig & Bitter of Donker & Geroosterd

Gestoofd vlees & chocolade
Een hoppig en zout biertje smaakt heerlijk bij gestoofd rundvlees, varkensschouder en chocolade met minder dan 50% cacao. Terwijl een donker en geroosterd bier goed samengaat met chocolade met meer dan 55% cacao. De interactie benadrukt het geroosterde karakter.

Combineer bijvoorbeeld melkchocoladepudding met:

  • Geman Style Bock
  • Baltic Style Porter

Hoppig & zoet of Fruitig & Zoet

Varkensvlees
Worst, varkenshaas én stoofvlees. Varkensvlees komt goed tot z’n recht in combinatie met hoppig en bitter bier, maar ook met fruitig en zoet bier. De intense smaak van varkensvet wordt versterkt door karaktervol sterk bier.

Combineer bijvoorbeeld carbonades en appel met:

  • Imperial India Pale Ale
  • Belgian Style Dubbel

Diverse bieren

Romige desserts
Cheesecake, ijs, crème brulee en mousse combineer je met diverse smaken bier. Het bier harmoniseert het smaakpalet.

Combineer bijvoorbeeld butterscotchmousse en pure chocolade met:

  • British Style Barley
  • Belgian Style Fruit Lambic