Verduurzamen doen we liever vandaag dan morgen

Kies je voor duurzame disposables - producten voor eenmalig gebruik -  of ga je voor disposables van wegwerpplastic? Die keuze lag tot 3 juli 2021 nog bij jou. Sinds dan zijn bepaalde plastic wegwerpproducten verboden en moet je duurzamere alternatieven gebruiken. Dit verbod staat, samen met een andere maatregelen, in de Europese Single Used Plastic richtlijn (SUP-richtlijn).

Bekijk hier de veelgestelde vragen over de SUP-wetgeving

Gemak, functionaliteit en uitstraling zijn bij disposables zeker niet onbelangrijk. Ze moeten onder andere hittebestendig, makkelijk te vervoeren en betaalbaar zijn en uiteraard niet lekken. Ook moeten ze vallen binnen de (nieuwste) EU-richtlijnen en bij voorkeur passen bij de uitstraling van je gerecht.

Samen met onze partners, leveranciers en experts zetten we volop in op de optimalisatie en verbreding van ons assortiment aan duurzame alternatieven. Zo bieden we diverse verantwoorde en kwalitatieve materialen aan zoals karton, papier, suikerriet, palmblad, hout en bamboe. Ze dragen bij aan een beter milieu en zijn dus een perfect alternatief voor wegwerpplastic.

Ontdek onze verschillende materialen en kies voor duurzaam!

Karton

Verantwoorde kartonnen disposables

Onze kartonnen disposables zijn zoveel mogelijk gemaakt van papier uit verantwoord bosbeheer.

We streven ernaar alle kartonnen disposables te certificeren met het FSC®-keurmerk. Dit keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat er rekening is gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. De kartonnen verpakkingen worden olie-, vocht- en vetbestendig gemaakt met een PLA-coating (maiszetmeel) of een PE-coating (plastic). Ondanks dat een PE-coating zorgt voor een dun plastic laagje valt deze coating buiten de nieuwe aankomende wet en is dit dus toegestaan.

In ons assortiment vind je verschillende kartonnen disposables waaronder koffie-, ijs-, milkshake-, soep- en saladebekers, maaltijdbakken en borden.

Suikerriet

Suikerriet: geschikt voor hittebronnen

Bij de productie van suiker blijven er stengels als restproduct achter. Deze stengels worden gebruikt om onze suikerriet disposables te maken.

Disposables van suikerriet zijn smaakneutraal, olie-, vocht- en diepvriesbestendig. Ze zijn erg geschikt voor warme gerechten en dranken en kunnen in de oven en magnetron tot 100˚C. Het is een sterk materiaal en heeft een natuurlijke uitstraling. Een groot deel van onze disposables van suikerriet heeft een OK Compost HOME-keurmerk. Dat wil zeggen dat het niet alleen composteert in een industriële omgeving, maar ook in een huiselijke situatie.

Ook zijn onze suikerriet disposables gecertificeerd voor voedselcontact en composteerbaarheid volgens EN13432. Bij Sligro-ISPC hebben we verschillende disposables van suikerriet in ons assortiment waaronder kommen, borden en bakken.

Palmblad

Palmblad disposables zijn uniek

Disposables van palmblad zijn gemaakt van natuurlijk gevallen palmbladeren.

Elk product van palmblad is uniek, aangezien geen twee palmbladeren hetzelfde zijn. Deze natuurlijke disposables zijn smaakneutraal en olie-, vocht-, en diepvriesbestendig. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 200˚C.

Alle disposables van palmblad zijn 100% composteerbaar. Hierdoor gooi je het na gebruik gewoon bij het GFT afval. Deze disposables zijn gecertificeerd voor voedselcontact en composteerbaarheid volgens EN13432. Bij Sligro-ISPC vind je verschillende disposables van palmblad in het assortiment zoals borden, schalen en tipjes.  

 

Hout

Duurzame houten disposables

Onze disposables van hout worden gemaakt van berken- en vurenhout afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

We streven ernaar alle houten disposables te certificeren met het FSC®-keurmerk. Deze houten disposables hebben een ambachtelijke uitstraling, zijn olie-, vocht-, en diepvriesbestendig en gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 100˚C.

Alle FSC® gecertificeerde houten disposables zijn 100% composteerbaar. Dit houdt in dat het na gebruik weer als voeding kan dienen voor nieuwe gewassen. In ons assortiment vind je verschillende houten disposables waaronder borden, bestek, bootjes, roerstaven en prikkers.

 

Papier

Gerecyclede disposables

Onze disposables van papier worden gemaakt van gerecycled papier of FSC® gecertificeerd papier.

We streven ernaar alle artikelen te certificeren met het FSC®-keurmerk. Dit betekent dat het papier afkomstig is uit verantwoord bosbeheer.

Alle papieren disposables zijn 100% composteerbaar. Dit houdt in dat het na gebruik weer als voeding kan dienen voor nieuwe gewassen. Je gooit de papieren disposables gemakkelijk weg bij het oud papier. We hebben verschillende papieren disposables in ons assortiment waaronder bestek, rietjes en cupjes.

 

Bamboe

Composteerbare disposables

Disposables van bamboe zijn gemaakt van de snelst groeiende plantensoort ter wereld: de bamboeplant.

De stengels van de plant worden gebruikt voor onze disposables. Bamboe is een sterk materiaal, heeft een ambachtelijke uitstraling en is 100% composteerbaar. Dit laatste houdt in dat na gebruik de bamboe disposables weer als voeding kunnen dienen voor nieuwe gewassen.

Onze bamboe disposables zijn smaakneutraal, olie-, vocht-, en diepvriesbestendig en gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 200˚C. Bij Sligro hebben we verschillende disposables van bamboe in ons assortiment waaronder bestek, prikkers en puntzakken.

 

.

Veelgestelde vragen over de SUP-wetgeving

Deze informatie is opgesteld o.b.v. de huidige kennis, documenten en bronnen van OVAM - Vlaamse Overheid, FOD Volksgezondheid en Horeca Vlaanderen m.b.t. de SUP-richtlijn.