Thee drinken saai? Niet als je het hebt over deze uit Azië overgewaaide trend: funky tea cocktails. Uitgekiende, verfijnde smaakcombinaties van thee, alcoholische dranken, kruiden en specerijen.

Door thee te gebruiken in cocktails, wordt het drankje vanzelfsprekend automatisch wat lichter. Een goed voorbeeld daarvan is de theegroni, een variant op de populaire negroni. De laatste is normaal gesproken één van de sterkste cocktails met vermouth, gin en Campari. In onze theevariant een stuk toegankelijker, omdat hij als het ware wordt aangelengd. Het bittere van thee past ook heel erg goed bij alcoholische dranken en kan zelfs bittere dranken, zoals gin, vervangen: de thee neemt de bitterheid gedeeltelijk over of vult haar heel mooi aan. Wel is het belangrijk om aan theecocktails een zoetje toe te voegen. Bij de theegroni is dat bijvoorbeeld kumquatlikeur. Een heel mooie trend die is overgewaaid uit Japan is de theecocktail met een 'botanisch tuintje' erin. Hiervoor gebruik je wat lichtere theesoorten, zoals witte thee. Het glas vul je met frisse, groene ingrediënten en bijvoorbeeld eetbare bloemen.

Dynastea

De theeplant groeit het makkelijkst in een subtropisch klimaat, omdat hij zowel zon en warmte als vocht nodig heeft. De bekendste landen waar thee wordt geproduceerd zijn China, India, Japan, Sri Lanka en Taiwan, maar ook in Vietnam, Indonesië, Nepal en tegenwoordig zelfs Turkije wordt thee verbouwd. Volgens de overlevering 'ontdekte' de mythische Chinese keizer Shen Nung thee in het jaar 2737 voor Christus. Maar pas zo’n 600 jaar na Christus, tijdens de Tang Dynastie, werd thee drinken echt een Chinese traditie.

THEE, THEE, THEE

Azië staat bekend om haar thee. De bekendste theesoorten zijn witte, groene en zwarte thee, maar er is ook gele thee. Witte thee is gemaakt van jonge bladknoppen, die vaak een wit donsachtig laagje hebben, vandaar de naam. Groene thee wordt na het oogsten zo snel mogelijk geconserveerd, om te voorkomen dat er oxidatie plaatsvindt, waardoor de smaak verandert. Dit conserveren gebeurt door het verhitten van de theeblaadjes, in een oven of door te stomen. Bij zwarte thee is het juist de bedoeling dat er oxidatie plaatsvindt, daarom worden de blaadjes gekneusd of versneden. Hierdoor ontstaat een krachtigere smaak. Gele thee is zeldzaam. Het proces is vergelijkbaar met dat van groene thee, maar na het verhitten wordt de thee op een vochtige doek verder te drogen gelegd.

Funky tea cocktails: