Horeca Vlaanderen wil de ondernemers begeleiden bij de heropstart. Daarom vind je op onderstaande website een overzicht van algemene richtlijnen (voor de ondernemer, het personeel, de gasten en de leveranciers). Daarnaast vind je drie protocolfiches waarin per sector (hotels en logies, eetgelegenheden en drinkgelegenheden) duidelijk omschreven staat hoe je je zaak klaarstoomt voor de heropstart.

 

www.heropstarthoreca.be

 

Bron: Horeca Vlaanderen

CAPACITEIT 

  • Tussen de tafels zal 1,5 meter afstandgegarandeerd moeten worden, tenzij er gewerkt kan worden met fysieke scheidingswanden van 1,8 meter hoog.
  • Het aantal personen per tafel is maximaal 10.
  • Dezelfde afstandsregels gelden voor het terras maar de capaciteit van het terraskan onbeperkt uitgebreid worden, op voorwaarde dat dit binnen de lokale vergunningen valt.
  • Het sluitingsuur is 01u. Dit geldt ook voor de nachtwinkels. 

 

RESERVATIE

  • Er is een aanbeveling tot reservatie, die zowel op voorhand als ter plaatse kan gebeuren.
  • Bij aankomst moet de restauranthouder een welkomstgesprek verrichten, waarbij hij wijst op de specifieke preventiemaatregelen. Via infoborden wordt informatie gegeven over de te volgen gedragscodes, de symptomen van COVID-19 en wat te doen indien de klant binnen de 14 dagen na het restaurantbezoek deze symptomen vertoont.

 

RESTAURANT 

  • Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Consumeren en/of bestellen aan de bar of rechtstaand is dus niet toegestaan (zie echter verduidelijking onder Self & Fast Service). Dit geldt niet voor take-away.
  • Er worden desinfecterende handgel ter beschikking van de klanten gesteld.
  • Het personeel draagt mondmaskers waar geen 1,5 meter afstand kan gegarandeerd worden. Er kunnen ook bijkomende fysieke barrières worden voorzien, bv. plexiglas aan de kassa.
  • Elektronisch betalen wordt sterk aanbevolen. De pinautomaat moet regelmatig worden ontsmet of er moet gewerkt worden met wattenstaafjes om de code in te geven.

 

SELF & FAST SERVICE

  • In de fastservice kan rechtstaand besteld worden aan de toonbank, mits naleving van de nodige afstandsregels of bijkomende fysieke beschermingsbarrières.
  • Buffetten zijn enkel toegestaan met voorverpakte porties. Anders moet bulkvoeding worden opgediend door personeel, met de nodige afstandsregels of bijkomende fysieke beschermingsbarrières.
  • Drankautomaten en digitale bestelzuilen worden ofwel door personeel bediend ofwel door de klant maar dan enkel mits naleving van enkele bijkomende hygiënemaatregelen.

 

KEUKEN

  • In de keuken geldt ook het afstandsprincipe van 1,5 meter. Waar dit niet mogelijk is, moeten mondmaskers gedragen worden.