• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Côte à l’os Rubia Gallega met taartje van rode ui, wortel en witloof

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Côte à l’os:

  1. Laat de boter bruinen in een pan.
  2. Voeg de knoflook en tijm toe.
  3. Bak het vlees aan 2 kanten aan en laat gedurende 10 minuten verder garen in de oven op 160˚C.
  4. Haal het vlees uit de oven en laat gedurende 15 minuten rusten in aluminiumfolie.

Tarte tatin van rode ui:

  1. Pof de uien eerst. Leg de rode uien hiervoor met schil en al op aluminiumfolie en besprenkel met zout en olijfolie.
  2. Pak goed in en pof ongeveer 45 minuten in een oven van 175°C tot ze beetgaar zijn.
  3. Breng de rode wijn, port en de kruiden aan de kook. Snijd de gepofte uien doormidden en verwijder de schil.
  4. Leg de gehalveerde uien in de wijn en stoof de uien verder gaar terwijl de wijn en port inkookt. De uien moeten geglaceerd zijn met de wijn.
  5. Giet een beetje honing onderin kleine eenpersoons bakvormpjes en leg er de ui met de snijkant naar beneden op.
  6. Laat bladerdeeg ontdooien en steek er rondjes deeg uit die de ui net kunnen omvatten. Het deeg hoeft niet over de bakvormpjes te vallen.
  7. Pak de ui in met het bladerdeeg en laat de tarte tatins in ongeveer 20 minuten afbakken in een oven van 180°C.

Witloof:

  1. Stoof de julienne van witloof aan in een klontje boter en voeg de suiker toe.
  2. Blus af met de groentenbouillon en laat droog koken.
  3. Breng op smaak met peper en zout.

Crème van wortel:

  1. Kook de wortels met de melk.
  2. Kook tot de melk compleet geabsorbeerd is en de wortels gaar zijn (voeg eventueel nog een extra scheutje melk toe.)
  3. Voeg de boter toe en mix in een blender tot een gladde crème.
  4. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Rode wijnsaus:

  1. Breng de rode wijn met de gesnipperde sjalot, de peperkorrels, tijm en laurier aan de kook en laat tot ongeveer 1/3 inkoken.
  2. Voeg de kalfsfond toe en laat inkoken tot de gewenste smaak en dikte.
  3. Zeef en breng op smaak met zout.
  4.  monteer met een klontje koude boter.

Ingrediënten

Côte à l’os:

  • Côte à l’os van ongeveer 1,2 kg
  • Fleur de sel
  • Klontje boter
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes tijm

Tarte tatin van rode ui:

  • 2 rode uien
  • Zout
  • Olijfolie
  • 1 dl. Rode wijn
  • 50 ml. Rode porto
  • 1 takje tijm
  • ½ takje rozemarijn
  • 1 plak bladerdeeg
  • 20 gram honing

  •  

Witloof:

  • 4 stronkjes witloof (in fijne julienne)
  • 1 eetlepel suiker
  • Klontje boter
  • Peper en zout
  • 100 ml groentenbouillon

Crème van wortel:

  • 250 gram wortel
  • 250 ml. melk
  • 150 gram boter
  • Peper en zout

Rode wijnsaus:

  • 300 ml. rode wijn
  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 5 peperkorrels
  • 3 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 500 ml. kalfsfond
  • Klontje boter

  •  

Publicatie datum: 18 september 2023