• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Baklava

Baklava / sinaasappel room
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voor de baklava:

  1. Vet in een ovenschaal in met de warme geklaarde boter.
  2. Maal de noten, kaneel en kruidnagel samen grof.
  3. Verhit de oven op 180°C.
  4. Leg 4 lagen filodeeg op de bodem, ieder afzonderlijk ingesmeerd met boter.
  5. Verdeel er wat van het notenmengsel op.
  6. Leg 1 laag filodeeg op het notenmengsel, smeer het in met boter en verdeel wat noten erover.
  7. Blijf dit proces herhalen totdat er nog 4 vellen filodeeg over zijn.
  8. Dek het geheel af met de 4 lagen filodeeg, ieder afzonderlijk ingesmeerd met boter.
  9. Smeer nog ligt in met boter en besprenkel met water zodat het filodeeg niet opkrult.
  10. Bak in 30 tot 40 minuten af totdat het goudbruin is.
  11. Maak ondertussen de siroop.
  12. Meng de suiker, honing, vanille extract en brandy en voeg 450 ml water toe.
  13. Breng het geheel aan de kook totdat de suiker is opgelost.
  14. Laat het mengsel 5 minuten op laag vuur pruttelen.
  15. Giet het mengsel over de baklava als hij net uit de oven komt.
  16. Laat het vocht helemaal absorberen en laat de baklava afkoelen.

Voor de sinaasappel room:

  1. Schenk de helft van de room in een steelpan en verwarm samen met de zeste tot ongeveer 80°C.
  2. Laat het mengsel een halfuur infuseren.
  3. Giet de geïnfuseerde room door een fijne zeef.
  4. Koel de geïnfuseerde room volledig terug in de koeling.
  5. Voeg de overige room en oranjebloesemwater toe.
  6. Klop vervolgens samen met de poedersuiker op tot zachte pieken.

Afwerking:

  1. Snijd de baklava in de gewenste vorm en serveer samen met de sinaasappelroom. Werk af met een takje Honey cress.

Ingrediënten

Voor de baklava:

  • 350 gram geklaarde boter
  • 225 gram amandelen
  • 225 gram pistachenoten
  • 2 theel. kaneelpoeder
  • 1/2 heel. gemalen kruidnagel
  • 500 gram filodeeg
  • 600 gram suiker
  • 120 ml. honing
  • 1 theel. vanille-extract
  • 2 theel. brandy
  • 450 ml. water

Voor de sinaasappel room:

  • 300 ml. Debic cream plus mascarpone (156337 - 5440028)
  • 1 sinaasappel, zeste
  • 1 el. Oranjebloesemwater (70688 - 3850113)
  • 30 gram poedersuiker

Publicatie datum: 18 september 2023