• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Tarte tatin met left over cookies

Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Laat de suiker met 3 el water in een steelpan op lage stand smelten. Zet de warmtebron hoog en maak zonder te roeren een donkerbruine karamel. Verdeel deze karamel gelijkmatig over de 4 vormpjes. 
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Doe de schillen en klokhuizen in een pan. Snijd de appels bij en voeg de restjes ervan toe aan de schillen. Steek uit 1 appel met de appelboor rechte stukjes en steek die in de gaten van de 4 appels. Zet de appels in de vormpjes op de karamel. Voeg de restjes appel toe aan de schillen, schenk er water tot alles onder staat, breng aan de kook en laat 1 uur op lage stand koken. Giet af en laat nog meer indampen tot een dunne siroop.
  3. Zet de vormpjes met de appels in een oven van 170ºC. Maal intussen de zacht geworden koekjes in een keukenmachine en meng de gesmolten boter erdoor. Zet een ring met de diameter van het vormpje op een bakplaat bekleed met bakpapier. Schep ¼ van het koekjesmengsel in de ring en stamp goed aan. Maak op deze manier 4 koekjes en bak ze 10 minuten bij de appels in de oven. Laat afkoelen.
  4. Neem de appels uit de oven. Leg er een koekje op en keer om op een bord (pas op, de siroop is heet). Bestrijk de appel rijkelijk met de appeljus en serveer met crème fraîche.
  5. Tip:
  6. Voor dit recept wil je een appel die niet tot moes kookt. Experimenteer welke handappel op het moment het meest geschikt is. Een Hollandse Elstar werkt meestal goed.

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 5 stevige appels
  • ca. 100 g zacht geworden koekjes
  • 25 g gesmolten boter
  • 60 g crème fraîche

Publicatie datum: 18 september 2023