Bereidingstijd 30 minuten + 6 uur wachten
1 platvis (750 g tot 1 kilo), zoals tarbot, tong of een dikke schol
800 g aardappelen
1 bosje krulpeterselie, fijngehakt
80 g gezouten boter
1 Oosterschelde kreeft (ca. 600 g)
200 g grijze garnalen (bij voorkeur zelf gepeld)
4 takjes dragon, alleen de blaadjes
Fileer de vis. Snijd de filets netjes bij en meng de afgesneden delen met 2 theelepels zout. Zet het mengsel en de visfilets afgedekt in de koeling.
Kook de aardappelen in de schil in ongeveer 25 minuten gaar. Giet af, laat lichtjes afkoelen en pel ze. Meng ze met de gezouten visstukjes, peterselie en de helft van de boter en schep in een ovenschaal.
Kook de kreeft in goed gezouten water gedurende 5 minuten. Koel af in ijswater en haal het vlees uit de klauwen en de staart. Verdeel het vlees in porties, doe de kleinste stukjes bij de aardappelpuree. Zet de puree 10 minuten in een oven met grill op 200ºC tot deze goed warm is en bovenop goudbruin.
Verhit de helft van de overige boter en bak hierin de kreeft nog een paar minuten. Verhit de rest van de boter in een andere pan en bak hierin de visfilets in 3 minuten net gaar, keer halverwege. Meng de garnalen en dragon door de kreeft en serveer alles met de brandade.
Tip:
Van de vis kun je alles, behalve de ingewanden bewaren en gebruiken in een ander recept. De graten, kop en huid kun je gebruiken voor bouillon of jus.