1 grote prei, alleen het wit, in dunne plakjes
1 venkel, in flinterdunne plakjes
½ pakje verse gist
250 g bloem van harde tarwe
250 g tarwebloem
60 ml olijfolie
6 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
10 plakjes Brasvar ontbijtspek
Blancheer de prei en venkel 1 minuut. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Meng de gist met 50 ml lauwwarm water en zet een kwartiertje weg.
Meng de bloemsoorten door elkaar in een grote mengkom. Schenk het gistmengsel erbij en 150 ml lauwwarm water. Meng alles met de hand (of een keukenmachine met kneedhaak) door elkaar. Voeg 10 gram zout toe en 30 ml olijfolie. Blijf 10 minuten kneden en mengen zodat het een samenhangend deeg wordt, dat nog net te hanteren is (voeg bij twijfel liever wat vocht toe dan dat het te droog wordt).
Meng de groenten en de helft van de rozemarijn door het deeg en kneed kort door. Stort alles op een ingevette bakplaat en dek af met een keukenhanddoek. Laat 1,5 uur rijzen bij keukentemperatuur.
Besprenkel een andere bakplaat met 10 ml olijfolie. Smeer het uit en stort het deeg erop. Verdeel het deeg over de bakplaat en dek af met de keukenhanddoek. Laat nog 30 minuten rijzen.
Druk het deeg een beetje plat, door er met je vingers in te prikken. Besprenkel met de overige olie en bak de focaccia 20 minuten in een oven van 250ºC.
Bestrooi met de rest van de rozemarijn en beleg de plakjes spek. Zet nog 5 minuten terug. Laat iets afkoelen op een rooster en serveer.