Kook de rijst en laat afkoelen. Snijd de tempeh in julienne en marineer met de helft van de sambal. Laat een half uur afgedekt staan. Maak de seroendeng: meng de kokos met de kurkuma, komijn en vliespinda’s en rooster in een droge pan ongeveer 4 minuten. Zet apart.
Verhit 1 eetlepel olie en bak hierin de prei kort. Voeg de sojascheuten toe en warm heel even door. Meng met de rijst.
Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de tempeh in 5 minuten knapperig.
Verhit de overige olie en bak ongeveer in 5 minuten de gember met de overige sambal. Voeg de ketjap toe en laat afkoelen. Roer los met limoenrasp en -sap en wat water.
Verdeel de ‘nasi’ over de blaadjes sla, bestrooi met de tempeh, seroendeng, komkommer en lente-ui. Geef de ketjapdressing erbij.
Tip
Voor een niet vegetarische versie kun je de tempeh vervangen door kippendijfilet in dunne reepjes. Marineer deze ook met de helft van de sambal en bak in circa 15 minuten gaar.