Bereidingstijd 30 minuten + 1 uur oventijd + 3 uur rusten + 30 minuten vriezen
1 kg zoete aardappel
250 ml volle melk
4 eidooiers
50 g witte basterdsuiker
100 ml slagroom
100 g glucosestroop
evt. 1 tl vanillepasta
10 kletskoppen, in stukken
Prik de aardappels her en der in met een vork, leg ze in een ovenschaal en pof de aardappels in 1 uur gaar in een oven van 180ºC (kleine exemplaren zijn wat eerder gaar dus kunnen iets korter) Laat ze iets afkoelen, snijd ze doormidden en schep het vruchtvlees in een keukenmachine. Draai tot een gladde puree met 100 ml melk op 600 gram aardappel.
Klop de dooiers wit met de suiker. Breng intussen de rest van de melk met de room en de glucosestroop aan de kook. Schenk het kokendhete mengsel al roerend bij de dooiers en klop even door. Schenk alles terug in de pan, voeg naar smaak vanille toe en laat op zeer lage stand nog even al roerend doorwarmen tot 80ºC. Zet de pan in ijswater (anders gaart het door) en laat al roerend afkoelen. Meng de crème met de aardappelpuree en laat afgedekt minimaal 3 uur in de koeling staan. Draai er een ijs van.
Meng er op het laatste moment de verkruimelde kletskoppen door en serveer direct.
Tip:
Je kunt smaakmakers mee laten trekken met de melk, zoals een opengesneden vanillestokje, specerijen als kaneel, kruidnagel en steranijs. Of trek een citrusschilletje mee voor wat frisheid. In het basisrecept proef je de aardappel het beste.