Bereidingstijd 30 minuten + 1½ uur wachten
Bouillon:
1 Bio kip, in stukken gehakt
1 grote wortel, in blokjes
het groen van 1 prei, in ringen en gewassen
2 tomaten, in stukken
250 g kastanjechampignons, in stukken
½ venkel, in stukken
6 takjes dragon
4 takjes bladselder
Groentensoep:
8 witte asperges, onderkant verwijderd, geschild en in plakjes van 1 cm
4 jonge aardappelen, geschild en in brunoise van 1 cm
½ venkel, in brunoise
het wit van 1 prei, in ringen en gewassen
1 bosje basilicum, alleen de blaadjes
50 g spinazie
30 g Hollandse oude kaas, geraspt
1 kropsla, het hart geplukt
Breng voor de bouillon de kip met de groenten, kruiden en net zoveel water tot alles onder staat rustig aan de kook. Laat 1½ uur zacht doorkoken en schuim af en toe af. Giet alles door een fijne zeef (gebruik het kippenvlees eventueel voor een ragout of kroketten).
Breng de bouillon op smaak met wat zout en voeg de asperges, aardappel, venkel en prei toe. Laat alles op lage stand 30 minuten zachtjes koken.
Maak intussen de pesto door de basilicum met de spinazie fijn te malen met wat bouillon en de helft van de kaas.
Voeg op het laatste moment de sla toe aan de bouillon en serveer met de ‘pesto’ en nog wat geraspte oude kaas.
Tip:
Pureer enkele heel kort geblancheerde blaadjes daslook mee met de pesto in plaats van de spinazie.