Veganist, Vegetariër, Flexitariër? | Hoe maak je jouw zaak vegan friendly? | Recepten | Waarom vegan op jouw menukaart? | Cijfers | Vega(n) assortiment |
Hoe begin je eraan? Sligro-ISPC helpt je graag met tips over vegan recepten, boodschappenlijstjes en kostberekeningen van klassieke gerechten in een vegan jasje. Ook leggen we uit hoe jij jouw horecazaak vegan friendly kan maken.
Mis dus geen kansen en geen gasten! We nemen je graag mee in de vegan wereld.
Veganist, Vegetariër, Flexitariër?
Veganist
Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen dierlijke melk, eieren of honing. Daarnaast gebruiken ze ook geen dierlijke stoffen of materialen zoals leder, bijenwas of wolvet.
Vegetariër
Mensen die geen vlees of vis eten, maar wel ei, zuivel en honing, zijn vegetariër. In België eet 7% van de inwoners nooit vlees of vis. Daarnaast is 16% van de Belgen regelmatig vegetarisch.
Flexitariër
Mensen die minimaal 1 dag in de week geen vlees eten. 44% van de Belgen eet minder vlees. Zo’n 9% van de Belgen noemen zichzelf flexitariër.
Hoe maak je jouw zaak vegan friendly?
Je hoeft als horecazaak natuurlijk niet meteen alle vlees en vis van je menukaart te schrappen!
Deze vijf stappen helpen je om vegan gasten ook in de watten te leggen.
Stap 1: Koop een aantal vegan basisproducten.
Een vegan bereiding vraagt namelijk niet alleen om veel groenten, maar vaak ook om allerlei andere niet-dierlijke hulpingrediënten.
Gebruik deze handige vegan boodschappenlijst als basis.
Stap 2: Zorg voor enkele vegan gerechten op de kaart.
Ga bijvoorbeeld voor klassieke gerechten, maar dan vegan. Denk aan een vegan stoofvlees of vegan vol-au-vent. Of haal de groentenchef in jezelf naar boven en wees creatief met nieuwe bereidingen van groenten.
Inspiratie nodig? Bekijk onze recepten.
Stap 3: Maak kleine vegan aanpassingen, die voor je niet-vegan klanten zelfs niet zouden opvallen.
Vervang bijvoorbeeld onderstaande zaken door een vegan proof variant:
- de koekjes bij de koffie
- de mayonaise
- de hamburgerbuns
- de frituurolie
Of voorzie de mogelijkheid om het vegan te maken op vraag van de klant. Een koffie met havermelk in plaats van koemelk bijvoorbeeld. Maar ook naast de keuken zijn er zaken, bijvoorbeeld de zeep in het toilet. Het zijn dit soort kleine dingen die het verschil kunnen maken voor een veganist!
Stap 4: Laat je inspanningen zien aan jouw gasten!
Duid op je menukaart de vegan gerechten aan, bijvoorbeeld met het groene V-symbool. Of zet een menubordje op tafel met daarop een klein woordje uitleg of suggesties.
Stap 5: Plak de ‘Vegan Friendly-sticker’ op je raam!
Contacteer BE Vegan en vraag jouw officiële sticker aan. Verschijn bovendien op hun website als “hotspot”.
BE Vegan is een organisatie die de horecasector wilt helpen om een groter vegan aanbod te creëren. Maar ook particulieren kunnen op hun website terecht voor informatie, tips & tricks én een gids met vegan hotspots. Zorg dus dat je snel op hun website terecht komt. Zo trek jij weer nieuwe gasten naar je zaak.
Vegan recepten
Waarom vegan op jouw menukaart?
1. Extra gasten
Mensen die al jaren als vegetariër of veganist leven, zijn enthousiast over de horecazaken die eindelijk ook op hun noden en wensen inspelen! Meer en meer mensen kiezen regelmatig voor een vegan maaltijd en verwachten dat dit ook op restaurant mogelijk is. Die gasten wil je toch niet verliezen?
Wanneer een vriendengroep, waarvan één persoon vegan is, uit eten gaat, zal de keuze dan ook snel gaan voor een restaurant met een veganistisch aanbod. Dan is er voor ieder wat wils. Is dit ook zo bij jouw zaak?
2. Winstmarge
Vegan gerechten zijn vaak ook gunstig voor de portemonnee van een horecazaak, met hun hogere winstmarges.
Bekijk hier enkele foodcostberekeningen van vleesgerechten versus hun veganistische variant.
3. Variatie en creativiteit
Laat je creativiteit de vrije loop met nieuwe vegan gerechten of veganistische varianten van klassiekers. Je leert er wellicht ook heel wat nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen door.
Inspiratie nodig? Bekijk onze recepten.
4. Gezondheid
Plantaardige voeding heeft een positief effect op de cholesterol. Het verlaagt de slechte cholesterol en geeft een boost aan de goede. Onderzoek wees uit dat men door een gevarieerde veganistische levensstijl minder kans maakt op hart- en vaatziekten dan vleeseters.
5. Geen dierenleed
Dierenleed is voor velen de hoofdreden van een veganistische levensstijl. Zo zal er minder gefokt worden en dieren zullen niet meer opgesloten, uitgebuit of vroegtijdig gedood worden. Veganisten zien dieren als levende wezens die evenveel recht hebben op genot en een goed leven als mensen. Daarom kopen ze geen producten die invloed hebben op het leven van een dier en hun omgeving.
6. Milieu
De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor een grote uitstoot aan broeikasgassen. Sommige onderzoeken spreken over zo’n 18%, een aandeel groter dan de transportsector. Daarnaast wordt 30% van onze aarde voor veehouderij gebruikt. Maar ook het waterverbruik van een veganist is veel kleiner. Zo moet je voor 1 kg rundvlees 16.000 liter water gebruiken, een enorm verbruik dus.
Één veganist bespaart op 1 maand gemiddeld:
60 kg CO2
30.000 liter water
21.000 m² land
Geef jouw gasten de kans om mee het verschil te maken.
Cijfers
Vega(n) assortiment
We blijven ons assortiment continu verbeteren. Ook op het gebied van plantaardige alternatieven. Samen met onze leveranciers maken we ons aanbod keer op keer beter en blijven we plantaardige alternatieven toevoegen. Ontdek het in onze vestigingen!
Peulvruchten
Peulvruchten zijn perfecte vleesvervangers. Ze hebben oneindig veel toepassingen, zijn lang houdbaar en relatief goedkoop. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar prijstechnisch ook erg interessant. Laat je inspireren door ons assortiment.