Maatjes zijn een echt seizoensproduct. Veel mensen kijken uit naar de start van het seizoen. Zodra de vis weer aan wal is, eten we de haring op alle denkbare manieren. Zo uit de hand, met of zonder uitjes of in een gastronomisch gerecht. Het is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Haring zit namelijk boordevol omega 3-vetzuren: goed voor het hart, bloedvaten en nog veel meer.

Het haringseizoen start dit jaar op woensdag 16 juni. Oftewel de dag dat de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen verkocht mag worden. Dan kunnen we tot en met juli genieten van de Hollandse Nieuwe, de haring die daarna verkocht wordt, heet officieel maatjesharing.

Hollandse Nieuwe

De Hollandse Nieuwe van Sligro-ISPC is MSC-gecertificeerd. De haring zwemt in alle vrijheid rond in de Noordzee tussen Schotland en Zuid-Noorwegen. Een ideaal leefgebied waar veel plankton leeft. Door dit koningsmaal wordt de haring goed vet. Als hij minimaal 16 procent vet bevat, dan mogen we spreken van Hollandse Nieuwe. Daarnaast moet de vis op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd zijn. Bij het kaken verliest de haring zijn kieuwen en een deel van de ingewanden, met uitzondering van de alvleesklier. Deze zorgt voor de eigen smaak, geur en textuur van het visvlees. De gekaakte haring rijpt in een pekelbad en gaat vervolgens naar Nederland. Na het fileren is de maatjesharing klaar om te worden geserveerd.

Haringassortiment


SmitVis Haring MSC met ui
Bak 2 stuks
Art.nr. Antwerpen: 151773
Art.nr. Gent en Luik: 4100824

SmitVis Haring MSC met ui
Bak 5 stuks
Art.nr. Antwerpen: 151772
Art.nr. Gent en Luik: 4100823

SmitVis Haring MSC
Bak 10 stuks
Art.nr. Antwerpen: 125521
Art.nr. Gent en Luik: 4100606
 
 
 
 

Haringschaal

Bij SmitVis kan je standaard haringschalen bestellen. Desgewenst met uitjes, prikkertjes en servetjes. Graag vooraf bestellen, dan zetten we deze voor je klaar.

Wil je echt uitpakken? Maak dan zelf een haringschaal met bijzondere smaakcombinaties. Je kunt je haringschaal ook een landenthema geven en de zure ingrediënten hierop aanpassen. Want bij haring past meer dan alleen een gesnipperd uitje.

Scandinavië

 •  Roggebrood
 •  Aardappelsalade
 •  Ei
 •  Dille

Japan

 •  Ingelegde gember
 •  Furikake kameya
 •  Sojasaus
 •  Yuzu

Spanje

 •  Sherrymarinade
 •  Chorizo
 •  Knoflook in olie
 •  Aardappel tortilla

Italië

 •  Balsamico uitjes
 •  Kappertjes
 •  Focaccia brood
 •  Limoen

Wijn en haring

De beste wijn-haringcombinatie? Keuze genoeg, zolang de kleur maar wit is en er bij de haring geen ui aan te pas komt. Let wel op dat de witte wijn over voldoende frisheid beschikt en niet te opdringerig is. Toch liever iets anders dan stil wit? Champagne is een alleskunner.


Escudo Realère - Vinho Verde
Fles 75 cl
Art.nr. Antwerpen:236680 - Gent / Luik: 5510386

Quinta Da Lixaère - Escolha Vinho Verde
Fles 75 cl
Art.nr. Antwerpen: 243446- Gent / Luik: 5510354

Quinta Da Lixa Alvahrinho
Fles 75 cl
Art.nr. Antwerpen: 353709 - Gent / Luik: 5510399

 

 

 

Liever bier?

Haring heeft een uitgesproken zilte smaak en een hoog vetpercentage tussen 21-24 procent. Een Spéciale Belge met zijn mouten en karameltoetsen weten daar wel raad mee. Een frisse pils kan natuurlijk ook zeer goed smaken.


De Koninck Amber Ale
8 flesjes x 33 cl
Art.nr. Antwerpen: 308495
Gent en Luik 5950117

Westmalle Tripel
Fles 75 cl
Art.nr. Antwerpen: 62182
Gent en Luik 5910626

 

Haringgerechten


Sushi Maki Sour Haring
Bekijk recept

Haring op Witloofpuree
Bekijk recept

Pittige Haringcrostini
Bekijk recept

Maatje met ei, zeekraal en codium
Bekijk recept

Maatjes met een twist


Haring met roggebrood
Een lekker oer-recept, maatje met roggebrood en ui. Het is eenvoudig te bereiden en ook heerlijk te combineren met wat piccalilly.

Haring met biet en mierikswortel
Een eenvoudig gerecht, maar toch wat meer exclusiviteit. Het gerecht bestaat uit dun gesneden biet, maatje gevuld met een crème van mierikswortel en verse zuring.

Ceasar salad met haring
Je kunt met haring alle kanten op, zo kan je het verwerken in een heerlijke caesar salad. Voeg wat grapefuit, granaatappel, rode peper en caesar dressing van gepekeld eigeel toe en serveer een verukkelijk gerecht.

Haring met gazpacho verde
Wil je wat exclusievers? Dan is het maatje met gazpacho verde een perfecte optie. Ingerold in gepofte quinoa, watermeloen, half gedroogde tomaat en krokantjes van lijnzaad.