Het thema van deze 100°, Ocean Power, kozen we bewust. Want uit de oceaan komen de lekkerste ingrediënten die, als je het juist aanpakt, ook nog eens duurzaam zijn. Vis en schaal- en schelpdieren natuurlijk, maar ook groenten als zeewier.

We zitten midden in de hectiek en alle perikelen rondom het coronavirus. Een virus dat de hele wereld treft en waarvan de gevolgen groot zijn voor onder meer de horeca … Gesloten zaken, overtollige voorraden en zorgen over hoelang het gaat duren, maar gelukkig ook: veel creativiteit in het zoeken naar oplossingen. Of alles nu weer opstart als je dit leest, of misschien nog voortduurt, 100° biedt je volop inspiratie om alvast na te denken over de invulling van je kaart. Kijk ernaar met een frisse blik, want juist dan biedt Ocean Power je een zee aan mogelijkheden!

SAY SEAGAN …?

Het begrip ‘seagan’ is een samensmelting van de woorden sea en vegan. Iemand die seagan eet, vult zijn veganistisch dieet aan met producten uit de zee. Best een goed idee, want veel vissoorten zijn een bron van goede omega 3-vetten, waar veganisten anders moeilijk aan geraken. En daarnaast bevat vis natuurlijk veel eiwitten.

Funfact: er zijn ook beegans, veganisten die hun dieet aanvullen met honing. Niet ‘uit de sea’ maar ‘van de bee’ dus.

Vis met kleur

Vis is gezond. Vis is lekker. En … vis is verrukkelijk veelzijdig, zowel op het gebied van smaak, als qua bereidingsmogelijkheden. Van deze veelkleurige visgerechten word je vrolijk!

Lees het hier

Blik verruimend

Werd er vroeger weleens minderwaardig over gedaan, dan is tegenwoordig koken uit blik juist een enorme trend! Vis loopt daarbij voorop. Tijd dus voor een nieuwe blik op blikvis.

Lees het hier

Zilte zeegroenten

Zilte zeegroenten worden steeds populairder. Logisch, want ze zijn zalig! Dat komt doordat ze rijk zijn aan umami, de vijfde smaak. Bijkomend voordeel: ze zitten bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Probeer ze ook eens!

Lees het hier

Inktvis

In mediterrane landen staat het steevast op de kaart en in België raakt het ook steeds populairder: inktvis in alle soorten en maten. En terecht, want met inktvis kun je op culinair gebied alle kanten uit!

Lees het hier

Portret

Vishandel en –bar De Noordzee / La Mer du Nord groeide de afgelopen jaren uit van kleine viswinkel tot één van de hipste vishandels van het land.

Eigenaar Wouter Vermeulen vertelt hoe hij dit heeft aangepakt.

Lees het hier  

 

 

Reportage

De visserij is een ambacht dat vaak al generaties lang van vader op zoon wordt overgedragen. Ook in het geval van Adri Bout en zoon Dave. Met hun bedrijf Seafarm leveren zij wildgevangen schelpdieren aan Sligro-ISPC en kweken ze op verantwoorde wijze tarbot.

Een niet alledaagse combinatie, afkomstig van een familiebedrijf met een visie.

Lees het hier  

 

Juist in roerige tijden kan een goed bord heerlijk eten de innerlijke mens versterken. Eten verbindt, eten inspireert. Veel leesplezier, gezondheid en alle succes gewenst, nu en in de toekomst!

Recepten


Escabeche van regenboogforel
Bekijk recept

Zeebarbeel met Noordzeegarnalen
Bekijk recept

Corvina met verse groene curry
Bekijk recept
Krab-kroepoek
Bekijk recept

Brandade van forel met amandel
Bekijk recept

Sardineboter met flatbread
Bekijk recept

Zilte aardappelsalade
Bekijk recept

Taco met rauwe zalm en zeegarnituur
Bekijk recept

Zeewiergalettes mert zeewier en oester
Bekijk recept

Chocoladesorbet met zeewier
Bekijk recept

Coquilles met zeebanaan
Bekijk recept
Noordzee pijlinktvis van de barbecue
Bekijk recept

Zeekat gestoofd in inkt
Bekijk recept

Gevulde pijlinktvisjes
Bekijk recept

Tarbotfilet met kokkels
Bekijk recept

Terrine van octopus
Bekijk recept

Ansjovis met truffel
Bekijk recept

Witte bonen met sardine-vinaigrette
Bekijk recept

Gestoomde tarbotfilet met haringkaviaar
Bekijk recept

Maatje met ei, zeekraal en codium
Bekijk recept