Bereidingstijd 1,5 uur + 12 uur wachten
75 g gedroogde kidneybonen
75 g kikkererwten
75 g kievitsbonen of pintoboon
1 zakje (blauwe) tortillachips
Chilibouillon:
2 runderschenkels
1 grote wortel, in stukjes
2 stengels bleekselder, in stukjes
2 uien, in stukjes
1 prei, in ringen
1 rode peper (niet gesneden)
1 limoen, gehalveerd
70 g tomatenpuree
2 tl komijnzaad
1 kaneelstokje
1 blik mais, uitgelekt
Guacamole:
2 avocado’s, het vruchtvlees in stukjes
1 kleine trostomaat, in stukjes
1 kleine teen knoflook, geperst
1 limoen, uitgeperst
4 takjes koriander, fijngesneden
4 stukjes rode jalapeño (uit een potje)
Salsa:
2 trostomaten, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
4 stukjes groene jalapeño (uit een potje), in stukjes
6 takjes koriander, fijngesneden
1 rode ui, fijngesnipperd
Spoel de bonen onder de kraan en week ze apart van elkaar 12 uur in voldoende water. Giet ze af, zet ze op met voldoende water en kook ze apart van elkaar in 45-90 minuten gaar (de ene boon is sneller gaar dan de andere, dus blijf proeven). Laat de gare bonen uitlekken.
Doe intussen voor de chilibouillon de schenkels met alle ingrediënten behalve de mais in een pan en schenk er 1,5 liter water bij. Laat op lage stand 2 uur zacht koken. Neem de schenkels uit de pan en pluk het vlees. Schep eventueel merg door het vlees en zet apart. Zeef de bouillon.
Pureer voor de guacamole alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout. Meng ook voor de salsa alle ingrediënten door elkaar.
Meng de bouillon met de gare bonen en verwarm op lage stand. Voeg de mais en het vlees toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer de chili met de salsa, guacamole en (blauwe) tortillachips.