Bereidingstijd 20 minuten + 3 uur wachten
Gazpacho:
1 kleine venkel, in plakken
1 stengel bleekselder, in stukjes
1 teentje verse knoflook
4 takjes dragon
2 groene tomaten, in stukken
1 kleine groene paprika, zonder zaadjes, in stukken
1 komkommer, geschild en zonder zaadlijst, in stukken
2 el appelazijn
50 ml zachte olijfolie
1 klein afbakbroodje, in dunne plakjes
Garnering:
150 g doperwten, kort geblancheerd
150 g tuinbonen, rauw, dubbel gedopt
150 g peultjes, rauw in dunne plakjes
ca. 60 g uienkonfijt met rozijnen
1 snackkomkommer, in dunne plakjes
pittige olijfolie, naar smaak
takjes kervel
Blancheer de venkel, selder en knoflook 3 minuten in water met een snuifje zout. Giet af en koel af in ijswater. Laat uitlekken. Draai er met de overige groenten in een blender een dikke soep van (voeg eventueel wat water toe als het te dik is). Breng op smaak met zout en de appelazijn en maak het wat ‘romiger’ door ongeveer 40 ml olijfolie toe te voegen. Zet afgedekt in de koeling om door en door koud te worden.
Besprenkel de plakjes brood met de overige olijfolie en bak in maximaal 5 minuten goudbruin in een oven van 180ºC. Laat afkoelen.
Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met extra zout en appelazijn en voeg wat versgemalen zwarte peper toe. Verdeel het over bordjes of kommetjes en garneer met de erwten, bonen, peultjes, uienkonfijt en komkommer. Besprenkel naar smaak met wat olijfolie en werk af met een takje kervel. Serveer met de croutons.